Ελπίζω να φταίει μόνο η ζέστη, διαφορετικά…

351x451

Τις τελευταίες δύο ημέρες είδα να εκτυλίσσονται μπροστά μου δύο πολύ έντονα περιστατικά. Σας τα διηγούμαι και τα αξιολογείτε:

Περιστατικό πρώτο:  Νωρίς το πρωί έχω φθάσει στο γκισέ της τράπεζας και πραγματοποιώ κάποιες από τις «ευχάριστες» συναλλαγές της εποχής (Εφορία). Η ουρά αναμονής πίσω μου είναι μικρή (5-6 άτομα). Εμφανίζεται ένας άνθρωπος γύρω στα 60 και παρακάμπτοντας την ουρά πάει και στέκεται στην αρχή της χωρίς να πει οτιδήποτε. Όπως ήταν φυσικό, κάποιος από αυτούς που καθόταν στην ουρά, ένας κύριος παρόμοιας ηλικίας, του επισήμανε ευγενικά ότι υπάρχει ουρά, στην οποία έπρεπε να περιμένει. Ο τύπος λοιπόν, που έκανε την υπέρβαση, βγάζει από την τσέπη του μια κάρτα και αρχίζει να τη δείχνει και να φωνάζει έξαλλος προς αυτόν που του έκανε την παρατήρηση: «Τη βλέπεις αυτή εδώ;;; σκάσε και μη μιλάς !!!» . Να σημειώσω ότι όπως μου φάνηκε, η κάρτα που επέσειε ο εν λόγω πρέπει να ήταν κάρτα ΑΜΕΑ, αν και ο συγκεκριμένος δεν έδειχνε να έχει κάποιο εξωτερικά εμφανές τουλάχιστον πρόβλημα αναπηρίας. Όταν κάποιοι επιχειρήσαμε σε ήπιο τόνο να του πούμε και πάλι για την…ουρά, ο τύπος μας  επιτέθηκε κατά μέτωπον με φράσεις του στυλ «Βουλώστε το !!!», «Έχω προτεραιότητα και σκάστε !!!» και άλλα τέτοια. Αφού λουστήκαμε όλοι οι παρευρισκόμενοι με τα «γαλλικά σαμπουάν» που μας επιδαψίλευσε πρωί-πρωί ο δικός μας, προτιμήσαμε να μην ασχοληθούμε περισσότερο και φυσικά αυτός έκανε τη δουλειά του σαν κύριος.  Δεν επρόκειτο περί ανθρώπου από αυτούς, που θα χαρακτήριζε κανείς ιδιόρρυθμους ή ιδιότροπους. Ήταν σαφές ότι ήταν ένας «δικαιούχος» που έκανε εκ του πονηρού κακόβουλη και κακότροπη χρήση του δικαιώματός του- αν και εφόσον υποθέσουμε ότι το είχε.Δε θα ήταν άσχημο βέβαια, ο υπάλληλος της τράπεζας στο γκισε να ήλεγχε την κάρτα, που έδινε προτεραιότητα στον εν λόγω κύριο για να δει εάν πράγματι την εδικαιούτο. Αλλά κι αυτός ο κακομοίρης είχε λουφάξει από την επιθετική επίδειξη του δικαιώματος προτεραιότητας. Για τους νομικούς: κλασσική περίπτωση άρθρου 281 Α.Κ. !!!

Περιστατικό δεύτερο: Κάτω από το γραφείο μου στεγάζεται ένας ιδιωτικός παιδικός σταθμός. Ένας κύριος -λόγω ηλικίας παππούς- έχει φέρει το εγγονάκι του με το αυτοκίνητο για να το αφήσει στον παιδικό σταθμό. Του είναι πολύ εύκολο να παρκάρει στην άκρη, καθώς υπήρχε θέση στάθμευσης, αλλά δεν το πράττει. Αντ’ αυτού σταματάει με αλάρμ μέσα στη μέση του δρόμου και πηγαίνει με το πάσο του μαζί με το παιδάκι προς το εσωτερικό της στοάς για να το παραδώσει. Όπως είναι φυσικό, αμέσως δημιουργείται πίσω από το σταματημένο αυτοκίνητό του μια ουρά που όλο μεγαλώνει. Η ώρα είναι πρωινή και οι οδηγοί επείγονται να πάνε στις δουλειές τους. Υπάρχουν, από κάποια στιγμή και μετά ορισμένα κορναρίσματα, ως είθισται. Κάποια στιγμή ο δράστης όλου αυτού του χάους εμφανίζεται χωρίς να βιάζεται και όχι μόνο δε μπαίνει γρήγορα στο αυτοκίνητό του για να φύγει και να ελευθερώσει το δρόμο ζητώντας συγγνώμη, παρά αρχίζει να επιτίθεται λεκτικά στους ανθρώπους που τους έχει να περιμένουν σα βλάκες μέσα στη ζέστη.  Άφωνος τον ακούω να κάνει ένα υψιπετές πρωινό κήρυγμα στους δυστυχείς συμπολίτες του που είναι εγκλωβισμένοι στα οχήματά τους. Ναι, ο αθεόφοβος τους έψελνε χοντρά λέγοντάς τους ότι δεν ξέρουν να φέρονται, ότι είναι αγενείς, ότι θα μπορούσαν να έχουν λίγη υπομονή-εξάλλου τι να το έκανε το παιδάκι που συνόδευε στον παιδικό σταθμό, να το έπνιγε ;;; !!!. Όλα αυτά με ύφος χιλίων καρδιναλίων και χωρίς να βιάζεται καθόλου. Το ένστικτό του της αυτοσυντήρησης τον έκανε να μπει επιτέλους στο ρημάδι του και να ξεκουμπιστεί πριν οι πλέον απηυδισμένοι από τα θύματά του βγουν έξω για τα … περαιτέρω.

Να μπούμε στον κόπο να κάνουμε καμία γενίκευση και διαπίστωση; Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι για φαινόμενα όπως αυτά δεν πιστεύω ότι φταίει η κρίση από το 2010 και μετά. Ίσως να τα επιτείνει, όμως η ρίζα του κακού βρίσκεται αρκετά πιο παλιά. Οι κάτοικοι αυτής της χώρας σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν συνειδητά ή ασυνείδητα τα τελευταία 40 χρόνια αποστεί από μερικές σταθερές που επιτρέψτε μου να θεωρώ σημαντικές. Τα αίτια είναι φυσικά πολιτικά. Μεταπολεμικά, ολόκληρες δεκαετίες δεξιού μετεμφυλιακού τραμπουκισμού και πασοκικού λαϊκισμού έχουν διδάξει στον έλληνα ότι είναι άρχοντας (αρκεί να είναι στη σωστή πλευρά της βάρκας που πάντα γέρνει κάθε φορά…). Το κράτος είναι φτιαγμένο για να τον υπηρετεί (ατομικά και οικογενειακά) με το ρουσφέτι και τις φωτογραφικές διατάξεις βολέματος. Τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό τον έχει απόλυτα διαγράψει (τι του χρειάζεται άλλωστε να σκέπτεται το κοινό καλό;). Αντ’αυτού προκρίνει δύο φορές το χρόνο μόνο στις εθνικές επετείους το γεμάτο ψεύδη και στρεβλώσεις εθνοκαπηλικό πατριωτισμό-ταμπέλα. Επειδή λοιπόν ο έλληνας είναι άρχοντας και η πάρτη του είναι «suprema lex», δεν του χρειάζεται ένα περίεργο πράγμα που να δεις πως το λένε….;;; – α, ναι ευγένεια και καλοί τρόποι. Ας επικεντρωθούμε σ’αυτό. Τελευταία, διαπιστώνω ειδικά από μερίδα της νεολαίας, να γίνεται λόγος εντελώς απαξιωτικά για την αποκαλούμενη «αστική» ευγένεια. Για τους επικριτές της, όποιος την επιδεικνύει είναι δακτυλοδεικτούμενος και αποσυνάγωγος. Δεν είναι περίεργο. Οι καλοί τρόποι και κυρίως ο σεβασμός στο συνάνθρωπο με διαφορετικότητες ή μη δε διδάσκεται πουθενά σοβαρά και συστηματικά. Εναπόκειται μόνο στην οικογένεια να προσπαθήσει να δώσει κάποια στοιχεία από αυτά στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Άλλοτε τα καταφέρνει, άλλοτε πάλι όχι. Έτσι λοιπόν επικρατεί πολύ συχνά μια συμπεριφορά αγοραίας νοοτροπίας χύδην όχλου. Εννοείται ότι σε τέτοιο περιβάλλον εμφωλεύουν άνετα ο ρατσισμός, η ξενοφοβία, η ομοφοβία και ότι άλλο μπορείς να σκεφθείς. Όλα αυτά συνοδεύονται από ένα πάμπτωχο λεξιλόγιο το πολύ είκοσι λέξεων στο οποίο αναλογικά οι 3 τις 5 λέξεις είναι «μαλ…» και τα παράγωγα αυτού, ενώ κάνουν παντού θραύση οι ιντερνετικές συντομογραφίες του τύπου «γμτ», «τπτ» κ.λ.π.

manners

Ομολογώ πως δεν έχω πολλές ελπίδες για το μέλλον σχετικά με αυτό το θέμα. Η ζωή και η ιστορία προχωρούν ερήμην μας ότι κι αν λέμε εμείς- δέσμιοι ο καθένας των αντιλήψεων της εποχής που   βίωσε εντονότερα. Αλλά ρε γμτ θα ήθελα να συναντώ ανθρώπους με τους οποίους να ανταλλάσουμε μια εγκάρδια καλημέρα και στις ουρές που περιμένουμε να σεβόμαστε τους άλλους και να μην τους περνάμε για μλκ…

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ελπίζω να φταίει μόνο η ζέστη, διαφορετικά…

  1. Eξαίρετο άρθρο, κρατώ ιδιαίτερα το απόσπασμα:»Τα αίτια είναι φυσικά πολιτικά. Μεταπολεμικά, ολόκληρες δεκαετίες δεξιού μετεμφυλιακού τραμπουκισμού και πασοκικού λαϊκισμού έχουν διδάξει στον έλληνα ότι είναι άρχοντας (αρκεί να είναι στη σωστή πλευρά της βάρκας που πάντα γέρνει κάθε φορά…). Το κράτος είναι φτιαγμένο για να τον υπηρετεί (ατομικά και οικογενειακά) με το ρουσφέτι και τις φωτογραφικές διατάξεις βολέματος. Τον καλώς εννοούμενο πατριωτισμό τον έχει απόλυτα διαγράψει (τι του χρειάζεται άλλωστε να σκέπτεται το κοινό καλό;). Αντ’αυτού προκρίνει δύο φορές το χρόνο μόνο στις εθνικές επετείους το γεμάτο ψεύδη και στρεβλώσεις εθνοκαπηλικό πατριωτισμό-ταμπέλα. Επειδή λοιπόν ο έλληνας είναι άρχοντας και η πάρτη του είναι «suprema lex», δεν του χρειάζεται ένα περίεργο πράγμα που να δεις πως το λένε….;;; – α, ναι ευγένεια και καλοί τρόποι.¨»

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s