Californication – pasokification, α στο καλό, μας έκανες και γελάσαμε…

Californication

Το γεγονός: Στην προ ημερών συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας θέλησε να πικάρει το ΠΑΣΟΚ και αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα από τα διασημότερα τραγούδια των Red Hot Chili Peppers! Ο κ. Κατρούγκαλος έκανε λογοπαίγνιο το Californication με τον όρο «pasokification». Είπε:

«Θα ξέρετε ενδεχομένως, ότι υπάρχει ήδη μία έκφραση και στην αργκό των Βρυξελλών και στα βιβλία της πολιτικής επιστήμης. Pasokification. Τι σημαίνει αυτή η έκφραση; Θυμόσαστε το αντίστοιχο τραγούδι των Red Hot Chili Peppers, Californication;  Καμία σχέση. Pasokification, πασοκοποίηση, σημαίνει τι παθαίνει ένας σοσιαλδημοκρατικό κόμμα όταν ταυτίζεται απολύτως με το νεοφιλελευθερισμό. Εξαερώνεται. Και αυτή τη στιγμή οι προοπτικές της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως τις βλέπουμε στην Πορτογαλία, δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ένας διαφορετικός προσανατολισμός της σοσιαλδημοκρατίας αυτής».

Αφού κατάφερα να συνέλθω από αυτό που άκουσα, συνθέτω τις σκέψεις/συμπεράσματα, που είναι διασκεδαστικά αλλά και θλιβερά συνάμα.

Εκτιμώ ως βέβαιο το γεγονός ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο υπουργός να επικαλέστηκε το τραγούδι των Red Chili Peppers από μόνος του. Κάποιος παρατρεχάμενος θα του σφύριξε «Υπουργέ μου, θα ήταν πολύ τρέντι και έξυπνο να πείτε αυτό». Τι ήθελε να πει ο μεγάλος; Απλά ήθελε να βρει κάτι να κάνει ρίμα με το pasokification και βρήκε το Californication. A, στο καλό πάλι γελάσαμε, τι κρύα εξυπνάδα !!! Κοπιάρει απόλυτα εκείνο το παλιό μαθητικό ανεκδοτάκι που κατέληγε: «Τα ξέρετε τα κεράσια; – Ε, ουδεμία σχέση !!!»  Και γιατί δεν έβαζε κάποια άλλη λέξη από τις πολλές που θα έβγαζαν την πολυπόθητη ομοιοκαταληξία; Π.χ. unification, certification, documentation κ.λ.π.; Μα γιατί δείχνουμε και καλά ότι είμαστε μέσα στη μοντερνιά και στο σφυγμό της εποχής (αν και το τραγούδι είναι αρκετά παλιό του 1999). Φυσικά, ο παρατρεχάμενος δεν του ανέλυσε και το λογοπαίγνιο που υποκρύπτει η λέξη Californication (λέξη τεχνητή και σύνθετη: California + fornication). Το συγκρότημα των Red Hot Chili Peppers με τους στίχους του συγκεκριμένου τραγουδιού σχολιάζει καυστικά διάφορα πράγματα κυρίως γύρω από τη βιομηχανία του θεάματος στην Καλιφόρνια και ιδιαίτερα την άνθηση της υπερ-βιομηχανίας της πορνογραφίας. Η λέξη «fornication» σημαίνει πορνεία και συνουσία. Ίσως αν τα ήξερε ο υπουργός αυτά να απέφευγε τη σύνδεση. Ψιλά γράμματα, δείξαμε τις γνώσεις μας στη μουσική, αυτό έχει σημασία (το έγραφαν εξάλλου και τα λοβοτομημένα μίντια).

Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον δίπλα στο νεοπαγή όρο “pasokification” που επικαλέστηκε ο υπουργός θα φιγουράρει ένας ακόμη όρος της διεθνούς πολιτικής επιστήμης και φυσικά θα είναι “syrizification”. Αν pasokification σημαίνει την κατάρρευση ενός κάποτε κραταιού λαϊκιστικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος υπό το βάρος της στροφής του στο νεοφιλελευθερισμό, τότε syrizification θα σημαίνει αντίστοιχα τον εξευτελισμό ενός κάποτε κραταιού αριστερού λαϊκιστικού κόμματος, που αυταπατώμενο έταξε ότι θα σκίσει τα μνημόνια της χώρας και στη συνέχεια υπέγραψε ένα (;) τρισχειρότερο που την καταδικάζει σε υποδούλωση, μαρασμό και υπανάπτυξη και όλα αυτά με περισσό θράσος και απόλυτη έλλειψη ντροπής. Επίσης, είναι όνειδος να επικαλείται το πασοκικό παράδειγμα το κόμμα, όπου ο σκληρός πασοκικός πυρήνας φιλοξενείται μέσα στους κόλπους του και «κοσμεί» το παρελθόν πλείστων όσων σημερινών προβεβλημένων στελεχών του.

Για να έλθουμε στα ίσια μας προτείνω δύο πράγματα: Πρώτον, ακρόαση του Californication με την ένταση στο φουλ (όλος ο δίσκος είναι αριστούργημα) και Δεύτερον: την ανάγνωση των τετραδίων κοινοβουλευτικού λόγου του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων (βλ. link στο τέλος), μια συλλογή από ιστορικές αγορεύσεις πολιτικών ανδρών από το Χαρίλαο Τρικούπη μέχρι τον Ανδρέα Παπανδρέου (πριν το pasokification…). Ξεχωρίζω την αγόρευση του Παναγή Παπαληγούρα το 1962 για τη σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα καθώς και τη μνημειώδη αγόρευση του Ηλία Ηλιού για την πολιτική κρίση του 1965:  Υψηλότατο επίπεδο έκφρασης,  λαμπερό προσωπικό ήθος και πολιτική συνέπεια. Πως λέμε Βουλή του 2016; Ε, ουδεμία σχέση !!!

Τετράδια Κοινοβουλευτικού Λόγου

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s